Hello in kokosovo mleko / Hello and coconut milk (english recipe translation below)

Vsi imamo ideje, ki čakajo na svoj pravi trenutek. Pri nekaterih se le-ta nikoli ne zgodi; sčasoma se izgubi, preoblikuje, izhlapi. Pri drugih ga postopoma sprožijo različne življenjske okoliščine. Pri tretjih izbruhnejo bodisi zaradi odvečne (nakopičene) energije, potrebe po kreativnosti v kombinaciji oz. z izoliranimi naraščajočimi frustracijami. V vsakem primeru potreba po spremembi ter sprostitvi nakopičenih občutkov povzroči, da »pravi« trenutek eksplodira skozi uresničitev neke ideje. Pogosto se takrat precej nepričakovano in nenadno vsi tisočintisočkrat premleti pomisleki ter vprašanja o strahu izničijo in obstaneš pred golim spoznanjem: to moram narediti. Zase. Ne gre afektivno dejanje, niti za domišljavo željo po pozornosti. Gre za čisto potrebo po uresničitvi ideje, ki je dozorela, dosegla svoje vrelišče in ne prestane nobenega notranjega ugovora več.

Misli o blogu so se v meni zbirale že nekaj let, a se trenutek nikoli ni zdel pravi. Kombinacija okoliščin skupaj z doseženim frustracijskim vreliščem je povzročila, da so pomisleki in strahovi izgubili na teži. Tako sem zdaj tu: v kakršnikoli-že-bodisi shrambi, z velikimi očmi in ničkoliko neučakanimi idejami.

Ob poplavi kuharskih blogov se najbrž zdi smiselno da za začetek pojasnim, zakaj se mi pisanje še enega bloga sploh zdi potrebno, razen seveda poleg očitnih osebno-intimnih potreb po komuniciranju v lastnem jeziku ter negovanju lastne ustvarjalnosti. (O tem več v prihodnji objavi.)

Poleg poskusa prispevati nekaj k premišljevanju o hrani (in prehranjevanju kot odrazu širših družbenih procesov) ter telesu (in ignoriranih telesnih procesih v pretežno ekshibicionistični družbi) upam, da lahko nekaj koristnih idej prispevam tudi k problematiki zmanjšanja prehranskih odpadkov (food waste), zmanjšanju kuhinjskih odpadkov na sploh ter ponudim sveže ideje vsem, ki v svoji prehrani ne smejo uživati glutena (kot tudi tistim, ki živijo z osebo, ki glutena ne presnavlja).

Ker me ta področja že nekaj let tesno zasledujejo, zadevajo ter zanimajo in ker sem medtem tudi sama vstopila v delovno življenje, ki zaradi pomanjkanja časa ne dopušča več enako veliko časa za pripravo hrane kot poprej, se mi je (tudi po mnogih odzivih sodeč) zdelo, da lahko s svojim načinom priprave hrane marsikomu posodim kakšno uporabno idejo, ki prihrani skrbi, čas, denar ter hkrati ne zanemarja skrbi za okolje.

Z življenjem v tujini sem pridobila nove izkušnje, mnoge ((ne)navdušujoče) vpoglede v načine ravnanja z odvečno hrano, raznolike kulturno-prehranjevalne vzorce in načine priprave jedi, zaradi česar se je v zadnjih letih pestro spreminjala tudi vsebina mojega krožnika.

Ime bloga naj vabi vse, ne glede na način prehranjevanja, da pobrskajo za navdihom ali predelajo kakšno izmed idej na svoj način.

O načinu kuhanja in o blogu samem za začetek le nekaj kratkih smernic za lažjo predstavo o tem, s kakšnim blogom je tu za opraviti:

– ker gre za blog o hrani in besedah bodo teksti poleg receptov premlevali raznolike teme, zato ste vsi, ki vas branje (dolgih) besedil ne zanima, povabljeni, da podrsate čisto navdzol direktno k receptom,

– vsi recepti bodo brezglutenski ter (upam da čimprej) podani v treh jezikih,

– ta blog je nastal tudi iz potrebe po samodisciplini pri zapisovanju lastnih pogosto izrazito eksperimentalnih kuhinjskih kreacij, ki pri mojem načinu kuhanja največkrat nastanejo iz spontanega navdiha po pregledu zaloge hrane, ki je na voljo na kuhinjskih policah (oz. v shrambi), zato ne pričakujte popolnih, vizualno ali vsebinsko izpiljenih receptov, ker tudi jaz, ne glede na to, kako rada eksperimentiram v kuhinji, svojega prostega časa ne želim preživeti le-tam in predvsem ker nisem gospodinjsko-perfekcionistični tip ženske. Recepti bodo zato zvečine hitri, funkcionalni (namenjeni najrazličnejši uporabi) ter enostavni, temelječi na svežih sestavinah, ki jih ima večina najbrž skoraj vedno pri roki,

– nimam niti kuharske niti nutricionistične izobrazbe, tako da veliko mojih idej in načinov, na katere pripravljam hrano izhaja iz čistega eksperimentiranja in lastnih izkušenj in nima podlage v strokovnem urjenju izven domače kuhinje,

– oznake ob receptih pomenijo odsotnost različnih prehranskih živil oz. primernost jedi za ljudi različnih prehranskih skupin:

gf=gluten free (brezglutenska hrana)
veg=vegetarian (vegetarijanska hrana)
v=vegan (veganska hrana)
sf=sugar free (brez sladkorja)
df=dairy free (brez mlečnih produktov)

———————————————————————

Prvi recept je dolgočasno enostaven, a popolno ponazarja namen bloga, in sicer kako ostanke, ki nastanejo pri pripravi ene jedi, kreativno uporabiti za pripravo druge. Drugi recept, ki kot glavno sestavino uporablja odvečni kokos, ki nastane pri pripravi kokosovega mleka iz tega recepta, bo sledil v naslednji objavi.

Kokosovo mleko (1L)

Sestavine:
100 g nastrganega kokosa
1100 mL vroče vode
*3 izkoščičeni datlji
*1 cimetova palčka

*(Cimetu in datljem se lahko tudi ognemo oz. jih nadomestimo bodisi z medom ali drugimi začimbami.)

Mešalnik
Francoski kuhalnik za kavo s finim sitom (način a) ALI bombažna tkanina (cheesecloth) (način b)

Priprava:
1100 mL vode segrejemo skoraj do vrelišča in pustimo, da se rahlo ohladi. V mešalnik skupaj z vodo dodamo 3 izkoščičene suhe datlje ter 100 g kokosa (po želji lahko tudi več. Intenzivnost okusa mleka bo s količino dodanega kokosa seveda narasla). Vse skupaj na največji hitrosti mešamo tako dolgo, dokler datlji niso razrezani na povsem majhne delčke.

a) Za hitro pripravo mleka mešanico prelijemo v francoski kuhalnik (french press) ter grobe kokosove delce s sitom počasi pritisnemo ob dno posode. Čisto tekočino (»kokosovo mleko«) prelijemo v očiščeno stekleno posodo, ki smo ji dodali cimetovo palčko.

b) Za časovno zamudnejšo, a enako učinkovito pripravo kokosovega mleka lahko namesto francoskega kuhalnika uporabimo tudi kakršnokoli čisto bombažno tkanino (gazo, staro bombažno majico, kuhinjsko krpo…). Na posodo z velikim ustjem s plastično gumico ali z močnim prijemom pričvrstimo bombažno tkanino. Z drugo roko skoznjo počasi zlivamo mleko, ki ga iz tkanine ves čas ožemamo. Odvečni kokos odstavljamo na stran, dokler nismo porabili vse tekočine. Precejamo tolikokrat, dokler nismo iz naribanega kokosa oželi vse tekočine. Pri tem postopku se lahko zgodi, da bomo na koncu imeli malo manj kot 1 L kokosovega mleka.

Kokosovo mleko pred vsako ponovno uporabo pretresemo. Tesno zaprto lahko hranimo v hladilniku do 3 dni (nastale kokosove otrdline pa lahko uporabimo bodisi za kokosovo smetano, v azijskih omakah, smoothijih ali kako drugače).

Naribanega, odvečnega kokosa ne porabimo, temveč ga prihranimo bodisi za kokosove kroglice, krhko testo za pito, smoothie ali kot dodatek k jogurtu.

coconutmilk1coconutmilk2

Coconut Milk (1L)

Ingredients:
100 g grated coconut
1100 mL hot water
*3 pitted dates (or more); optional (can be replaced with honey, sugar etc.)
*1 cinnamon stick; optional

Blender
French press (a) OR cheesecloth (b)

Method:
Heat the water (but don’t bring it to a boil). Combine 100 g grated coconut and 1100 mL water in a blender. Add dates and blend until everything is smooth and white-coloured (1-2 minutes).

a) Pour the liquid into the french press and press slowly to separate grated coconut from the liquid. Transfer pure coconut milk to the clean, sealable glass jar/bottle/container and keep in the fridge for up to 4 days. Add cinnamon stick right at the end.

b) Strain the liquid through the cheesecloth carefully to extract all the liquid. Refrigerate for up to 4 days.

Don’t discard the leftover coconut (pulp). Use it in a smoothie, as a tart crust , add it to your morning yoghurt bowl or make healthy raffaello and coconut bliss balls.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: