5-minutne testenine iz moke sončničnih semen (bg, paleo)

testenine iz soncnicnih semen_whateveryourpantry-4

Ko sem se seznanila z dejstvom, da hudi odgovori mojega črevesja na hrano pravzaprav pomenijo preobčutljivost na gluten, sem se hitro zatem srečala še z neprijetnim spoznanjem, da so izdelki brez glutena, ki so (bili) na voljo v trgovinah, pogosto zares klavrne kakovosti. Mnogi produkti so takšni še danes in se jim, ne glede na to, da imajo oznako “brez glutena”, striktno izogibam. Ljudje pogosto zmotno mislijo, da je brezglutenska prehrana sama po sebi zdrava, vendar to ne bi moglo biti dlje od resnice.
Ker si v študentskih letih dragih brezglutenskih produktov nisem mogla (ter hotela) privoščiti, obenem pa me je dejstvo, da je klasična predelana čokolada po sestavi še vedno boljša kot mnogi brezglutenski izdelki, jezilo, sem se zagrizeno zatekla v domačo kuhinjo. Nova situacija me je spodbudila, da sem najrazličnejšo hrano začela pripravljati doma, se naučila s forenzično občutljivostjo brati etikete na izdelkih, zavrniti hrano (denimo na obiskih ali v restavraciji), kadar o njeni “neoporečnosti” nisem bila povsem prepričana ter se vedno znova čudila, kako enostavno je mnogo stvari pripraviti doma.
Kako zelo mi je predhodno znanje ter pridobivanje informacij o prehrani skupaj z željo po kuhinjskem eksperimentiranju koristilo pri presedlanju na popolnoma brezglutensko prehrano najbrž ne rabim poudarjati. Seveda sem se tudi jaz morala naučiti na novo organizirati kuhinjo, shranjevati živila, nakupovati, čistiti ter sobivati s tistimi, ki gluten uživajo. Odkar živim v lastnem gospodinjstvu, je to pravzaprav otročje enostavno, saj živila z glutenom le redko prestopijo vrata stanovanja in kadar se to zgodi, jim je mesto strogo odrejeno. Novo in nekoliko zakasnelo me je doletelo spoznanje, da se gluten (lahko) nahaja tudi v kozmetiki, da se ga da iz živil izpirati, da ga lahko vsebujejo tudi vino, viski in druge (manj očitne) alkoholne pijače (kot je pivo), različna sladila, aditivi, pecilni praški, kvas ter predelane mesnine in celo zamrznjena zelenjava.
Tekom let sem pridobivala znanje (in ga še) in svoj način prehranjevanja spremenila tako, da lahko sedaj velikokrat zelo natančno povem, kaj mi v določenem trenutku ne ustreza in zakaj. Katere kombinacije hrane, katera živila ob katerem času, koliko česa. Na kaj reagiram bolj burno in zakaj na določene produkte le občasno. Morda se sliši zahtevno, zapleteno in naporno, a ko izkusiš tako hude prebavne težave, kot so spremljale mene in ko se jih končno znebiš, imaš brezmejno motivacijo narediti ter preizkusiti vse, da se stare težave le ne bi več vrnile.
S prehransko revolucijo zadnjih nekaj več kot 10 let so se na trgu začeli sčasoma pojavljati navdušujoči brezglutenski (ter drugi) produkti, ki v nasprotju z mnogimi komercialnimi brezglutenskimi izdelki vsebujejo veliko mikro- in makrohranil, ki obolelo črevesje (pri obnovi ter celjenju) podpirajo, ne pa še bolj izčrpavajo.

Zdaj se pogosto znajdem v dilemi, ali naj z nakupom podprem podjetja, ki si prizadevajo na tržišče pripeljati kakovostne alternativne izdelke, ki ne vsebujejo glutena, ali jih naj skušam narediti sama. In včasih je zaradi divjega ritma življenja kupiti pač še vedno enostavneje kot le na pol uspešno čarati sam.

Pajs brez obresti je denimo ena takšnih znamk, ki na slovensko tržišče prinaša cel kup vznemirljivih izdelkov. Vse od moke iz bučnih semen, sončničnih semen, lešnikove, orehove in mandljeve mokedo razmaščene makadamijeve moke.
Sama sem za kosilo (ter večerjo:)), pripravljeno v manj kot 30 minutah, preizkusila testenine, narejene iz moke sončničnih semen, ki jih najdete tukaj.

testenine iz soncnicnih semen_whateveryourpantry-7


Testenine iz moke sončničnih semen (brez glutena, paleo) z avokadovim pestom za 2 osebi

Sestavine:
250 g testenin iz moke sončničnih semen (najdete tukaj)
1 žlica sveže zelenjavne začinke (jaz sem denimo uporabila Foodoo Bouillon)
1-1,5 L vrele vode
4 žlice oluščenih konopljinih semen (kmetije iz Bele krajine)
2 zajetni žlici popečenih bučnih semen
1 žlica sončničnih semen
2 žlici limoninega olja (lahko tudi olivnega oz. katerega drugega)
1 zrel avokado
sok 1/2 limone (ali žlička kisa)
poper
(sol po želji, jaz je nisem dodala, saj je začinka zadostovala)
2 pesti sveže špinače, rukole, ali kakšne druge zelene listnate zelenjave

Priprava:
1. Zavremo 1-1,5 L vode in ji dodamo 1 žlico začinke (ali po želji le sol).
2. Ko voda zavre, v posodo stresemo 250 g testenin iz moke sončničnih semen  in jih kuhamo le 4-5 minut.
3. Medtem na hitro na kančku olja popražimo bučna semena, ki jih po želji lahko tudi rahlo začinimo (poper, kajenski poper, sol).
4. Testenine odstavimo s kuhalnika, odlijemo vodo in jih pokapljamo z 2 žlicama (poljubnega) olja.
5. Avokado pretlačimo z vilicami, mu dodamo sveže iztisnjen sok 1/2 limone ter začimbe.
6. Testenine premešamo s pretlačenim avokadom, jih posipamo s konopljinimi semeni, bučnimi ter sončničnimi semeni in po potrebi še dodatno začinimo. Dodamo pest sveže listnate zelenjave (denimo špinače, rukole, radiča).

Meni je uspelo vse skupaj pripraviti (in skoraj še pojesti) v manj kot 30 minutah. če ste kot jaz in si kosilo za v službo vsak dan pripravljate sami, boste seveda strašno veseli spoznanja, da vam po napornem in dolgem delovnem dnevu ni potrebno v kuhinji stati do 23.00 ure zvečer, da bi si skuhali zdravi obrok. Win-win.

P.s.: V sodelovanju s spletno trgovino Pajs brez obresti bom v prihodnje pripravila še nekaj receptov, zato za novosti sledite bodi moji fb strani ali instagram računu.

testenine iz soncnicnih semen_whateveryourpantry-9testenine iz soncnicnih semen_whateveryourpantry-5

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: