Muffin kolač s čokoladno pudingovo sredico

muffin-loaf-whateveryourpantry-3.jpg

V slovenščini se veliko stvari včasih sliši hecno. Kot na primer stavek, ki mi je sprva padel na pamet v angleščini: obožujem prigrizke (I love snacks). A jih res.

Zraven vnaprejšnje priprave kosila mi vnaprej pripravljeni prigrizki omogočajo uspešno (to pomeni brez sitnosti, napadov lakote ali izgubljanja časa z nenehnim tekanjem v trgovino ter iskanjem nečesa za pod zob) premostiti čas med glavnimi obroki, pred športnimi aktivnostmi ali med službenimi obveznostmi, ko nimam časa za konkreten obrok.

Sama sem se z leti organizirala tako, da grem v nakup živil le enkrat na teden, včasih celo le enkrat na dva tedna, če si vsaj malo vnaprej zamislim, kaj s hrano, ki jo še imam na policah ter v skrinji in hladilniku lahko naredim. Vem, da je veliko ljudem to strašno naporno, radi se spontano odločajo, kaj bodo jedli, gredo vsak drugi ali celo vsak dan v trgovino, jedo vsak dan sveže skuhano hrano ali pa preprosto radi vsak dan kuhajo. Meni so, nasprotno, te stvari med tednom odveč. Delovni dan zame traja (skupaj s potjo na delo) v povprečju 13 ur, zato svoj kratek prosti čas zvečer rada izkoristim za kaj drugega kot postavanje v kuhinji ali nakupovanje. Organiziranost me zato pomirja in mi omogoča boljši izkoristek prostega časa. Zraven tega pa pomaga prihraniti denar, švicarske restavracije so s svojimi neprijaznimi cenami namreč dnevno dostopne le redkim.

Zato ob vikendih običajno pripravim nekaj, kar mi kot prigrizek služi včasih celo vseh 5 delovnih dni. Denimo bananin kruh, zelenjavne muffine, proteinske kroglice in podobno. Nekaj enostavnega, hitrega in nasitnega.

Nizkohidratni muffinov kolač s čokoladno pudingovo sredico (mešanico za muffin mix z okusom vanilije ter no carb čokoladni puding najdete tu), ki sem ga istočasno porabila še za pripravo dveh muffinov, je trajal cel teden in je zaradi visoke vsebnosti vlaknin izredno nasiten. Jaz sem kolač sladkala s pretlačenimi datlji, vi pa za resnično low carb verzijo lahko seveda uporabite kakšno nadomestno sladilo.

muffin-loaf-whateveryourpantry-4.jpg

Muffin kolač s čokoladno pudingovo sredico

Sestavine za biskvit za muffin kolač (in 2 muffina):
150 g muffin mix vanilija
300 ml kokosovega mleka ter 1 žlica vode
70 ml kefirja  (ali tekočega jogurta)
1/2 žličke nastrgane vanilije
1/2 žličke nastrgane pomarančne lupinice
2 žlici stopljenega kokosovega olja
10 pretlačenih datljev (oz. zmletih v pasto s paličnim mešalnikom)

Sestavine za čokoladni puding:
4 pretlačeni datlji (oz. zmleti v pasto s paličnim mešalnikom)
500 ml kokosovega mleka
10 g (1 zajetna žlica) presnega kakava v prahu
ščep pomarančne lupinice (ali vanilije/cimeta…)

Priprava pudinga (25 g):
Puding pripravimo po navodilih na embalaži.
1. Pripravimo kokosovo mleko (za 1 L mleka: 150-200 g nastrganega kokosa v električnem mešalniku zmešamo z vročo vodo in (po želji) dodatkom 3-4 datljev. Prelijemo skozi fino sito oz. french press)
2. Datlje izkoščičimo, položimo v 3-5 žlic mlačne vode in bodisi z vilicami ali pa s paličnim mešalnikom pretlačimo v pasto.
3. V posodi, v kateri bomo kuhali puding, vsebino vrečke s pudingom (25 g) zmešamo s poljubnim sladilom (npr. datlji).
4. Dodamo pol litra kokosovega mleka in na srednji temperaturi maso ves čas mešamo ter pazimo, saj se puding gosti hitreje od klasičnega. Pripravljen bo v 2-3 minutah.
5. Puding je gotov, ko se zgosti. Ne kuhajte ga predolgo, saj bo izgubil svoj konsistenco.
6. Puding odložimo na stran, počakamo, da se ohladi in medtem pripravimo biskvit.

Priprava biskvita:
Biskvit pripravimo po navodilih na embalaži za muffin mix.
1. Pripravimo kokosovo mleko (za 1 L mleka: 150-200 g nastrganega kokosa v električnem mešalniku zmešamo z vročo vodo in (po želji) dodatkom 3-4 datljev. Prelijemo skozi fino sito oz. french press)
2. Datlje izkoščičimo, položimo v 3-5 žlic mlačne vode in bodisi z vilicami ali pa s paličnim mešalnikom pretlačimo v pasto.
3. Stopimo kokosovo maslo
4. 1 vrečko (150 g) mešanice za muffin mix vanilija zmešamo s poljubnim sladilom (npr. datljevo pasto), stopljenim kokosovim oljem ter 370 ml tekočine (jaz sem uporabila 300 ml kokosovega mleka ter 70 ml kefirja).
5. 1/2 mase prelijemo v podolgovat pekač (drugo polovico prihranimo za vrhnjo plast). Nanjo vlijemo ohlajeni puding. Pokrijemo s preostalo polovico biskvita. (Na isti način lahko pripravimo seveda tudi muffine.)
6. V predhodno segreti pečici pečemo kolač 35 minut na 180°C (čas pečenja je odvisen tudi od tipa ter moči peči; kolač je gotov, ko vilica, s katero prebodemo kolač, pride ven čista).
7. Zelo pomembno: kolača ne razrežemo ali odstranimo iz pekača, temveč ga pustimo najprej ohladiti na sobni temperaturi, kjer bo njegov volumen upadel. Nato pa ga vsaj za 2 uri (ali čez noč) postavimo v hladilnik, kjer se bo strdil v kompaktno gmoto.

muffin-loaf-whateveryourpantry-2.jpg

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: