Buckwheat dessert / Ajdova sladica (gluten free, refined sugar free, easily made vegan)

(FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN)

V Mariboru se nahaja čajna hiša Čajek, ki smo jo s sošolkami in sošolci v gimnaziji redno obiskovali. Lastnica lokala je imela že takrat priletno mamo, ki je pripravljala sladice za njen lokal. Med njimi je bila tudi bio pirina sladica. Ta sladica je leta 2005 pomenila moje prvo srečanje z izrazom bio/eko (ali vsaj prvo, ki mi je ostalo v spominu) in ga navezala na idejo malo manj pregrešnega sladkanja. Ker je sladica v osnovi narejena s piro, ki vsebuje gluten, sem namesto pire začela uporabljati ajdovo kašo. Sladica je preprosta in se jo lahko uživa tudi za zajtrk, kot neke vrste nadgrajeni (manj tekoč in zdrizast) porridge.

Čisto originalnega recepta mi v čajnici niso zaupali nikoli, a z nekaj eksperimentiranja in poskušanja nama je s sestro že pred leti uspelo doseči precej podoben, če ne kar enak rezultat. 🙂

Ker ne vem, ali v originalu piro kuhajo v mleku ali vodi, pride za ta recept v poštev oboje. Pomembno je, da ajdo dovolj dolgo dušimo v majhni količini tekočine na nizki temperaturi, da je ne razkuhamo in na koncu res končamo z ajdovo kašo, ki bolj spominja na tekočo ovseno kašo.

Originalni recept vsebuje: kuhano ter ohlajeno piro (ki je kuhana, a še vedno ohrani svojo strukturo), pražene nasekljane lešnike, cimet, med ter stepeno smetano za povrhu.

Sladica je po receptu, ki sem ga naredila jaz, zlahka veganska, če le zamenjate med z denimo agavinim, javorjevim sirupom ali sladkorjem. Stepeno smetano za povrhu lahko nadomestite s kokosovo smetano, veganskim vanilijevim sladoledom, veganskim jogurtom ali čem podobnim.

Verzija, ki sem se je lotila za blog, je pripravljena v manj kot pol ure (brez hlajenja) in vsebuje: ajdo, kuhano v kokosovem mleku (in ohlajeno čez noč), pražene nasekljane mandlje, med, cimet in grški jogurt.

buckwheat-dessert-1.jpg

Sestavine (za 2 velika ali za 3-4 manj sladkosnede):
100 g ajdove kaše
300 mL kokosovega mleka  (lahko tudi vode ali navadnega mleka)
1-2 žlici medu (za vegansko različico se poslužite veganskega sladila)
1 žlico cimeta
2 pesti mandljev (ali lešnikov), praženih v pečici
za povrhu: grški jogurt (za vegansko različico uporabite veganskega) (P.s.: jogurt odlično nadomestijo tudi stepena smetana (običajna ali kokosova), sladoled, skuta, mascarpone)

Postopek priprave:
1. Pripravimo (ali kupimo:)) kokosovo mleko. Ta korak seveda lahko izpustimo, če za kuhanje ajde uporabljamo vodo ali katerokoli drugo predpripravljeno mleko. 🙂
2. Ajdo kuhamo na nizki temperaturi 15-17 minut (brez vnaprejšnjega namakanja, sicer se čas kuhanja zmanjša) in jo pri tem ves čas mešamo, da se mleko ne prismodi. Ko je vsa tekočina izparela in je ajda kuhana (a ne razkuhana), jo lahko nekaj minut še dušimo (odstavimo s plošče in pokrijemo).
3. Medtem v pečici na kakšnih 170°C 10-12 minut popražimo dve pesti mandljev (ali lešnikov) in pazimo, da se nam ne zažgejo. Oreščke nasekljamo.
4. Ohlajeni ajdi primešamo cimet, med ter pražene, nasekljane mandlje.
5. Postrežemo (toplo ali) ohlajeno, skupaj z grškim jogurtom, stepeno smetano, sladoledom ali čim drugim. Ter seveda s kavo ali čajem… 🙂

buckwheat-dessert-4buckwheat-dessert-5

ENGLISH

There’s a wonderful, rustic teahouse Čajek in Maribor (Slovenia) that I have always been visiting with my schoolmates while attending the nearby grammar school. They have delicious bio spelt dessert there, that I have always been trying to get a recipe for. I never got the original recipe, but my sister and I came quite close to the original by experimenting at home.

The original recipe is served cold and made with spelt, honey, roasted hazelnuts, cinnamon and topped with whipped cream.

I turned the recipe gluten-free by using buckwheat in the place of spelt.

P.s.: Make it vegan by replacing honey with maple syrup and serve it with vegan whipped cream or yoghurt (coconut works well).

Ingredients (for 2-4 people):
100 g buckwheat
300 mL coconut milk  (or water or any other milk of choice)
1-2 Tbsp honey (for the vegan version use maple syrup, or something similar)
1 Tbsp cinnamon
2 handfuls of roasted almonds (or hazelnuts)
To serve with: full-fat greek yoghurt (for vegan version use vegan yoghurt or whipped cream)

Make it:
1. Make (or buy) coconut milk. If you are using water or any other milk, just leave out this step. 🙂
2. Place the buckwheat and milk in a saucepan and cook at a low temperature for 15-17 minutes, until the milk is absorbed. Set aside to cool.
3. Preheat the oven to 170°C and bake the nuts for 10-12 minuts. Chop them and set aside to cool.
4. Pour honey over the buckwheat, add cinnamon and chopped nuts.
5. As a dessert you can serve it cold with some whipped cream or greek yoghurt (and coffee or tea, of course). You can also serve it warm, as a breakfast (instead of porridge for example).

buckwheat-dessert-3.jpg

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: